torsdag 22. november 2012

Radiatorbistand

Gratulerer SAIH og OD, Radi-Aid er årets hit! 
 
Jeg la ut en liten vittighet på Facebook, og den utviklet seg raskt til en passiar så morsom at jeg synes det er verdt å dele her. 
 
Legg merke til twisten: Kampanjen var jo egentlig bistandsorganisasjonens satire over media (og deres egne fundraisere). Men kommentarvekslingen nedenfor ble til en satire over selve bistanden.
 
 
Tuesday at 1:23pm near Oslo
Denne kampanjen er litt naiv, synes jeg. Det holder ikke bare å sende nødhjelp til de som fryser. Har de tenkt noe på om det fins et ordentlig distribusjonsapparat? Hvordan sikre at varmen går til de som trenger det mest?

Nei, det Afrika trenger er en helhetlig Norges-strategi. Og den kan ikke bare handle om bistand. Handel er også viktig. For eksempel bør afrikanerne slutte å kjøpe olje fra Norge. Vi fryser og trenger den selv.

http://www.africafornorway.no/
 • Ingrid Dreyer Man bør absolutt også spørre seg om det er nordmenn som fryser mest, eller om det er andre som er enda kaldere, slik at man ikke sløser vekk verdifull bistand på noen som har det bare sånn middels kaldt. Tenk bare på Island. Skal DE sitte der og fryse kanskje?
 • Øyvind Eggen Fint sagt, Ingrid, men akk så naivt. Island har nemlig dårlig styresett, og da blir ikke bistanden effektiv. Se bare på økonomistyringen. I 2008-2009 var inflasjonen i Island på nesten tjue prosent. IMF vender gjerne tommelen ned for bistand til afrikanske land straks de vipper opp mot ti-femten prosent.
 • Ingrid Dreyer Du har rett. Et land bør minst ha Norges økonomi før man kvalifiserer til å motta bistand.
 • Maria Caroline Klose Dessuten synes jeg ikke man skal bare gi og gi; gi en mann en radiator og han er varm helt til strømmen går; lær en mann å hugge ved og hive på peisen og han er varm en hel vinter! Har hørt at de har massevis av ressurser der oppe i nord -de må bare lære seg å bruke dem!
 • Erik Martiniussen Enig med Øyvind. Dessuten bør det knyttes klare betingelser til denne bistanden. Hva med demokratiutviklingen i landet? Et stort oljeselskap tar beslutninger høyt over hodene på folk, mens utbygging av fjernvarme og bioenergi ligger helt brakk. Det er ...See More
 • Halvard Leira Jeg savner kvinneperspektiv og miljøperspektiv her. Samtidig som jeg har stor forståelse for at Afrika må gi litt i hytt og pine for å komme opp på målet om å gi 1 % av varmen.
 • Andreas Øien Stensland Enig. Uten lokalt eierskap til radiatorene vil nok det hele strande ganske raskt.Jeg ser for meg en slags Kerala-situasjon om bare få år med rustne radiatorer i parker og langs veikanter i det ganske land. Eventuelt vil de bli brukt som skistativ.
 • Kristina Rødahl Hva med urfolksperspektivet? Er samene tatt med i baseline-undersøkelsene? Har dette prosjekte i det hele tatt en baseline? Det må for Guds skyld ha en baseline!!! 
 • Øyvind Eggen Kristina, radiatorer til samene må da være glimrende urfolksbistand? Det hjelper dem å bli integrert i det moderne samfunn så de slipper å være avhengig av miljøbelastende vedfyring. Har du sett vidda, eller? Det er nesten ikke trær igjen der.'
 • Kristina Rødahl My thoughts excactly, men jeg har ikke hørt ett ord om samene fra disse giverglade afrikanerne (eller deres norske tekstforfatter...)!
 • Erik Martiniussen Vi bør i hvert fall sette som betingelse at alle Sydenreiser kanselleres. Det er bedre å hjelpe nordmennene i deres eget land - enn å hjelpe dem i andre land. Det siste kan bidra til økte flyktningeproblemet ved at enda flere velger å reise.
  Tuesday at 3:07pm · Edited · Like · 1
 • Halvard Leira Øyvind - nå begynner den samlede kritikken å bli såpass knusende at jeg synes du skal ta ansvar og kladde en kronikk til Dagbladet, på vegne av vanvittig mange.
  Tuesday at 3:13pm · Like · 6
 • Per N. Bondevik Men kvar vart det av mottakarorienteringa midt oppi all denne varmhjarta godleiken? Ingen har spurt meg, kanskje eg heller vil ha pudderplankar enn varmeovn!
 • Christine Wiik Hva med rettighetsperspektivet, Øyvind? Er prosjektet forankret i internasjonale og nasjonale strategier og utviklingsplaner? Skeptisk;)
 • Marianne Tønnessen Apropos styresett: Stemmer det at statsministeren i dette landet er sønn av den tidligere utenriksministeren? Og at han nå forsøker å gå for en third term?
 • Kristoffer Nilsen For ikke å snakke om sikkerhetsrådets resolusjon 1325 – tar de denne på alvor i det hele tatt? Hun derre Gerd Liv Valla virker som egentlig ønsker seg mest mulig konflikt med kvinner. I det hele tatt er jo situasjonen ganske begredelig for kvinner i dette landet – de tvinges tilbake i jobb og barna blir tvunget til samvær med fedrene. Kan man gi bistand til slike land?
 • Tom Kamau Rode-Christoffersen Ja, man burde tenke på om dette er et land som bør få bistand av noe slag. Hva med maktelitens styring av mediene? Man må sette krav før man bare gir her.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Øyvind Eggen: "This campaign is a little naive I think…For example, Africans stop buying oil from Norway. We freeze and do it yourself". When this is your point of view, once more you should listen to Raymond; top Norwegian Politian explains Norway@50 development aid dependency theory NOT development aid WITH Change to Africans; youtube.com Dambisa Moyo in Norway.

Ingvild Langhus sa...

Hva med prinsippene om å kjøpe lokalt hvor og om mulig? det må da være rimeligere å produsere i norge. Og hva m fornybar energi ? kan ikke de soldrevne ovnene vi ikke får bruk for i afrika sendes? så slipper de å stå på lager.

Legg inn en kommentar